Når jeg vælger øl til mine ølsmagninger, er der en række ting, jeg tager højde for. Jeg sigter efter at aktivere alle sanser, så I får en oplevelse, der rykker. Øltemaerne her på siden er et udpluk af de øl, jeg kan tage med til en ølsmagning. Jeg sammensætter også aftenens program, så der bliver lidt for enhver smag, og så der også er mulighed for at smage på noget, I ikke har smagt før. I vil derfor kunne se et mix af nedenstående øl, og det første øltema kunne være et eksempel på en sammensætning, jeg ville tage med ud.
Her ses en sammensætning af øl, der præsenterer den alsidige smagsoplevelse fra lys til mørk, fra svage til stærke øl. Her får I den bredeste udvalg af øl valgt ud fra kvalitet fra både Danmark og andre lande. Her fx en tysk hvedeøl, danske mikro-bryggerier, samt trappistøl fra Belgien og Holland. Dette kunne være et eksempel på, hvilke øl jeg tager med ud til en ølsmagning.
Denne opstilling er vist for at fremhæve de meget stærke øltyper. Her er det bl.a. en double IPA fra Midtfyn Bryhus på 9,2%, en belgisk Quadrupel øltype Gouden Carolus på 11%, samt en dessertøl fra Holbæk Bryghus på hele 14%. Dette øltema er ikke en sammensætning af øl, jeg normalt vil tage med til en ølsmagning, da de er meget stærke i procenterne, men man vil sagtens kunne opleve en enkelt eller to i løbet af en aften.
Her er vist 6 humlede øltyper, alle indenfor IPA-klassen. En IPA indeholder meget mere humle end almindelige ales og er derfor typisk meget bitre (humlede) i smagen. Programmet er ikke et typisk program, da det udelukkende indeholder IPA’er. Når jeg sammensætter et program, går jeg efter noget mere bredt, men man vil sagtens kunne komme til at smage en eller flere øl fra dette tema til en af mine ølsmagninger.
I dag eksperimenter de danske mikrobryggerier med mange tilsætningsstoffer og smagsnuancer for at lancere en stor bredde i smagsoplevelsen og for at prøve grænser. Her en øl lavet på spelt, øl lagret på brugte whiskey eller romfade. Øl tilsat ægte kaffe, chokolade eller krydderier som citronmelisse, stjerneanis, rosmarin, lavendel, enebær mm. Jeg tager gerne noget lignende med til en ølsmagning for at udfordre smagsløg og komme med noget lidt mere atypisk, man ikke lige har prøvet før – og måske give inspiration til en ny yndlingsøl.
I er altid velkommen til at tage fat i mig, hvis I har spørgsmål, eller hvis I vil booke en ølsmagning.
Tak til fotograf Rune Telvig
© 2024 Telvig – Designet af Aveo web&marketing
Humlen er en flerårig slyngplante der tilhører hampfamilien. Til samme familie hører canabis, som jo er kendt for sin euforiserende effekt. Humlens indvirkning på nervesystemet er dog ganske fredeligt, da den virker en kende søvndyssende. I gamle dage anvendte man derfor humle som fyld i puder.